Visualisaties; een vergeten informatiebron


Loading

Visualisaties; een vergeten informatiebron

Een belangrijk hulpmiddel dat ik gebruik in coaching is de techniek van visualiseren. Andere benamingen waarmee hetzelfde proces van visualiseren ook wel wordt beschreven zijn: geleide fantasie, een innerlijke reis maken, je verbeeldingskracht of fantasie gebruiken en imaginatie.

Als kind maakten we veel en vanzelfsprekend gebruik van dit vermogen, maar naarmate we ouder werden zijn de meesten van ons dit vermogen steeds minder gaan gebruiken. In ieder geval zijn we minder in de waarde er van gaan geloven, er minder op gaan vertrouwen. We zijn gaan geloven dat wat we met ons innerlijke oog zien weinig te maken heeft met de ‘feitelijke realiteit’ of ‘normaal functioneren’. Het lijkt er op dat velen van ons één van de meest betrouwbare en natuurlijke bronnen van informatie waarover we beschikken zijn kwijtgeraakt. We kunnen dit vermogen echter nooit helemaal verliezen.

Door te visualiseren leer je hoe je weer open stelt voor deze bron van informatie. In feite visualiseren we als volwassene nog steeds. We maken altijd en overal beelden in ons hoofd. Wanneer we ergens aan denken maken we beelden. De één ervaart deze beelden als meer visueel en de ander ervaart deze beelden meer als ervarings- of gevoelsbeelden, en weer een ander ervaart de beelden eerder als klank en geluid en/of als geur.

In onze spreektaal zitten veel uitdrukkingen waaruit blijkt dat we steeds beelden gebruiken: ‘Ik zit in de put.’ ‘Ik zie het donker in.’ ‘Ik zie een lichtpuntje.’. etc. Wanneer we autorijden ofdagdromen zijn we als vanzelf aan het visualiseren. Als vanzelf komen de beelden dan meer uit ons onderbewuste dan wanneer we bewust en opzettelijk aan iets aan het denken zijn. Maar ook dan maken de meeste mensen beelden.

Letterlijk betekent visualiseren het zich voorstellen, zichtbaar worden, zich een beeld vormen van, zich voor de geest halen. De kracht van visualiseren is er in gelegen dat de beleving van beelden dieper is en verder gaat dan abstracte gedachten en het verbale en het concrete gedrag. Bovendien horen beelden tot het innerlijk domein waar je het meest vrij bent en creatief kunt zijn. De taal die beelden spreken is dezelfde als die waarin symbolen, mythen, sprookjes en dromen zich uitdrukken. Universele en diepgaande wijsheid kan hierin op een directe en oorspronkelijke manier worden uitgedrukt en beleefd. Intense visualisaties zijn vaak sprookjesachtige, mythische belevingen.